architecture-1515484.jpg

Boverket ska utreda nationell klassificering av ärenden enligt PBL

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att ta fram en nationell klassificering för alla ärendetyper enligt PBL. Myndigheten ska också utreda möjligheterna för ett nationellt system för hantering av dessa ärenden.

Med en nationell klassificeringsstruktur bedömer regeringen att man skapar en mer enhetlig och effektiv ärendehantering. Det ska korta ledtiderna i plan- och byggprocesserna och bidra till regeringens mål om ett ökat bostadsbyggande.

– Regeringen arbetar för att korta ledtiderna i plan- och byggprocesserna. En enhetlig tillämpning av PBL ger ökad kvalitet och effektivitet i ärendehanteringen, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Bättre statistik

En enhetlig ärendehantering ska även ge förutsättningar att skapa jämförbar statistik och ge samhällsaktörer bättre underlag till sina analyser och prognoser.

Boverket ska delredovisa uppdraget senast den 31 oktober 2024 och slutredovisa senast den 30 september 2025. Detta är en del i regeringens arbete med att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen.

Källa: Boverket