autumn-220110.jpg

Ljus i höstmörkret...

Ökad aktivitet hos små och medelstora byggföretag, lågt inflationstryck och en tydlig räntesänkningsagenda från Riksbanken är några av de viktiga faktorerna från det senaste kvartalet som indikerar en ljusare framtid för byggbranschen.

Marknaden har vänt, om än från låga nivåer, och det förväntas att återhämtningen kommer att ta tid. Nu ser vi flera positiva tecken på att vi är på väg upp ur den djupa svacka som varit.

– Sjunkande inflation, den sänkta räntan och Riksbankens nya ränteprognos är positiva nyheter för byggbranschen. Under andra halvåret 2024 vänder marknaden svagt uppåt.

Konsumenternas köpkraft stärks gradvis, och med en ökning i reallönerna kommer nybyggnation och större projekt att få bättre möjligheter till attraktiv finansiering.

Bostadsproduktionen nådde en bottennivå under 2023 efter två år av kraftig nedgång med en total minskning på 60 procent. Enligt den nya prognosen kommer det att byggstartas 22 700 lägenheter i år, vilket är cirka 5000 fler än i fjol. Under resterande prognosperiod sker en liten årlig ökning men nivåerna förblir fortsatt låga.  


Renoveringsindex för juli visar att renoveringsintresset ökat för tredje gången på sex månader, med ett positivt resultat. Detta index är ett sammansatt mått på svenskarnas renoveringsaktivitet, baserat på ROT-avdraget och SCB:s handelssiffror.

Julis siffror bekräftar att den positiva renoveringstrenden håller i sig. Den förväntade räntesänkningen som trädde i kraft i augusti, tillsammans med ytterligare sänkningar som förväntas, stärker svenskarnas vilja att renovera och ger dem större trygghet.

Sett till hela ROT-marknaden så utgör hushållens renoveringar fortfarande den största andelen av de totala investeringarna. I år väntas konsumentinitierade renoveringar utgöra 61 procent av marknaden, medan fastighetsägarnas andel utgör 39 procent.

– Vi ser nu att renoveringsviljan ökar i stora delar av landet, och det brukar ta tid innan den ekonomiska uppgången syns i renoveringstakten. De största ökningarna syns i Dalarna, Halland och Jämtlands län. Med fler räntesänkningar, stabilare elpriser och kraftigt lägre drivmedelskostnader känner många hushåll att de har bättre kontroll över sin ekonomi och vågar återigen investera i sina hem.